Angol zászló ikon Magyar zászló ikon

MVSC Természetjáró Szakosztály

hivatalos honlap

Cserehát turistája beszámoló (Kelt: 2018.03.06)

Cserehát teljesítője plakett

A Cserehát Turistája mozgalom 2016 végén megszűnt, már csak saját kezdeményezés keretein belül lehet teljesíteni. Aki ezután rászánja magát és sikeresen teljesíti az egykori mozgalmat, annak természetesen még plakett a jutalma. János lenti beszámolóját érdemes elolvasni, hiszen ez a színes leírás egyben egy kordokumentum is. Rávilágít a Cserehát ijesztően valóságos helyzetére, ahol szomorúan keveredik a táj lágy szépsége és a lepusztult települések sokasága. Az eddigi teljesítők névsora itt található.(Csarnai Béla)

"Nem egy könnyű túra a csereháti és nem a szintek miatt (összesen kb 2000 fel és ugyanennyi le), hanem a távolságok jelentősek és az infrastrukturális és kényelmi feltételek is erősen hiányosak és a meglévők is kompromisszumokat kívánnak. Cserébe viszont egy kevésbé megfogalmazható, de annál erősebb és meghatározóbb élményanyagot kap az ember. (Sereg János)"

Tovább

Természeti károk a Bükkben (Kelt:2017.05.07)

Fatörések a Bükkben

2017 április végén történt havazás és szél következtében az 500-700 méter magasság közötti bükki területeken komoly ágtörések, fadőlések keletkeztek. Több helyen a turistautak járhatatlanná váltak. Ebben a magasságban tömeges fagyási károk is jelentkeztek. Ennek apropója kapcsán ebben a jegyzetben a korábbi időjárási jelenségek is összegyűjtésre kerültek.

Tovább

Véget ért egy korszak (Kelt: 2016.10.28)

Csereháti túramozgalom bezár

A Cserehát Magyarország egyik legszegényebb, legelhagyatottabb területe. Itt vezetett végig, a Cserehát Turistája elnevezésű Piros Kör. A természetjárói érdektelenség, a tájegység nyomasztó szegénysége, a bozótossá váló utak és ezek rossz fenntarthatósága, az omladozó házak, a veszélyes kóbor kutyák, a tömegközlekedés hiánya, a nulla infrastruktúra miatt egy egykori szép kezdeményezés mostanra elvesztette vonzerejét.

Az említett okok miatt döntött úgy az Mvsc Természetjáró Szakosztálya, hogy a "Cserehát turistája" jelvényszerző túramozgalom gondozását megszünteti. Ezután már nem lehet teljesíteni. Az eddigi teljesítőink fogadják ismételt elismerésünket. Az összes Piros kör anyaga archívumba került.

Tovább

A magyar helyesírás szabályai újratöltve:(Kelt: 2015.01.20)

Betűk

A helyesírás bizony nehéz dolog. Még ez a honlap sem biztos mentes az elgépeléstől. Főleg a billentyűn gépeléskor zavarodnak össze az íráskor az ember ujjai. De nyomtatásban megjelenítve már egy fokkal makacsabb a hiba. Itt csak egy kiragadott példával szemléltetjük ezt, nem megbántva senkit csak elgondolkoztatva. Ez a példa pedig a "turista" szó és annak a rossz helyesírása. Nézzük is

Tovább