Facebook csoport

MVSC Természetjáró Szakosztály

hivatalos honlap

Néha valaki felnyitja a "dossziét" (2021.04.15)

Újra nyitva

A megszünés után többen is vállalkoztak arra a kalandra, hogy újra nyissák - bár csak ideiglenesen - a Cserehát Turistája túramozgalmat. Ők kilencen bejárták az elfeledett tájakat.

Reméljük az útjuk során sok jó élményben volt részük. Így a régen sokat járt piros út ismét bakancsos turistáknak örülhetett.

Gratulálunk az MVSC turista Szakosztály nevében a túratársainknak a Csereháti piros túramozgalom teljesítéséhez!

Farkas András (Dabas-Sár), Kovács Gábor (Dabas), Soós András (Budapest), Kovács László (Salgótarján), Farkasné Kripner Veronika (Pécel), Szilágyi Anita(Tura), Irházy Zsolt (Budapest), Cziczer István (Helsinki), Sereg János (Törökbálint)

Teljesítők

Cserehát turistája beszámoló (Kelt: 2018.03.06)

Cserehát gps

A Cserehát Turistája mozgalom 2016 végén megszűnt, már csak saját kezdeményezés keretein belül lehet teljesíteni. Aki ezután rászánja magát és sikeresen teljesíti az egykori mozgalmat, annak természetesen még plakett a jutalma. Az eddigi teljesítők névsora itt található.

János lenti beszámolóját érdemes elolvasni, hiszen ez a színes leírás egyben egy kordokumentum is. Rávilágít a Cserehát ijesztően valóságos helyzetére, ahol szomorúan keveredik a táj lágy szépsége és a lepusztult települések sokasága. (Csarnai Béla)

"Nem egy könnyű túra a csereháti és nem a szintek miatt (összesen kb 2000 fel és ugyanennyi le), hanem a távolságok jelentősek és az infrastrukturális és kényelmi feltételek is erősen hiányosak és a meglévők is kompromisszumokat kívánnak. Cserébe viszont egy kevésbé megfogalmazható, de annál erősebb és meghatározóbb élményanyagot kap az ember. Az is erősen elgondolkoztató, hogy a csereháti aprófalvakhoz (de nem csak itt) képest a főváros környékén, vagy akár csak nagyobb vidéki városokban is mennyivel másabb és könnyebb az élet, persze a költségtényező eltérő. Szintén elgondolkoztató, hogy egy perecsei lakos is ugyanannyi adót fizet az államnak mint egy pesti belvárosi, előbbi a napi, átlagosan egy buszból gazdálkodik, még a másik többféle közlekedési eszközből válogathat, gyakori követésekkel. Az egyéb egészségügyi és szociális helyzetről pedig ugyanezek mondhatók el. Hosszúra vezetne ezeket a kérdéseket tovább boncolni, de sajnos ez sem segítene a Csereháton.

Aki teheti és érez magában erőt és elszántságot annak ajánlom a túra végigjárását, nem fog „üres kézzel” hazatérni!"

(Sereg János)

PDF letöltés: Letöltés

Tovább az Index fórumra

Vége egy korszaknak (2016.10.28)

Csereháti túramozgalom bezár

A Cserehát Magyarország egyik legszegényebb, legelhagyatottabb területe. Itt vezetett végig, a Cserehát Turistája elnevezésű Piros Kör.

A természetjárói érdektelenség, a tájegység nyomasztó szegénysége, a bozótossá váló utak és ezek rossz fenntarthatósága, az omladozó házak, a veszélyes kóbor kutyák, a tömegközlekedés hiánya, a nulla infrastruktúra miatt egy egykori szép kezdeményezés mostanra elvesztette vonzerejét.

Az említett okok miatt döntött úgy az Mvsc Természetjáró Szakosztálya, hogy a "Cserehát turistája" jelvényszerző túramozgalom gondozását megszünteti. Ezután már nem lehet teljesíteni. Az összes Piros kör anyaga itt archivumba került. Az eddigi teljesítőink fogadják ismételt elismerésünket.

Teljesítők

Figyelem a Cserehát turistája mozgalom gondozása 2016-ban hivatalosan megszűnt! Ezen a szakaszon a piros turistajelzés karbantartása is befejeződött. Azonban a túra GPS használatával még végigjárható. Azok a vállalkozó kedvűek, akik ezt megteszik és igazolják a végigjárást, jutalmul kapnak egy kerámia plakettet. Az ellenőrző pontokon egy-egy fényképpel történhet az igazolás, ha pecsétet nem sikerül szerezni. A végigjárásról élménybeszámolót vagy túraleírást szívesen elfogadunk és kérésre közzé tesszük a honlapon. Mivel a jelzések hiányosak a terepen, ezért mindenki csak saját felelősségére vágjon bele!

Cserehát turistája - jelvényszerző túramozgalom

Cserehát turistája túramozgalom kerámiaplakettje

Az ismertető előtt szeretnék feltenni pár kérdést e lapra látogatónak.
Szeretsz túrázni? Tudod hol található a Cserehát? Jártál már e területen egyszer is? Hallottál róla valamit is sajtóban, médiákban? Lenne kedved eljönni ide, és akár eltölteni pár hangulatos napot? Ha legalább egy kérdésre is igennel válaszoltál, már van remény a továbblépésre. A mai napig méltatlanul háttérbe szorított ismeretlen tájegységről van szó, itt nálunk Magyarországon. Hazánk túraszerető, kedvelő tagjainak kötelessége lenne megismerni ezt az ezernyi apró szépséget felmutató, a maga valóságában szegény tájat. Aki elszántságot érez és szeretne a Cserehát turistájává válni ne halogassa kapcsolódjon be a mozgalomba.

Szeretnék idézni - a szerzők utólagos engedélyével - egy a Bíbor kiadó gondozásában 1998-ban megjelent könyvből. - A Cserehát turistakalauza előszavában a Rakaczky István a szerkesztő írja:

' "Ahol a csend még hallható" Ez a szlogen híven kifejezi a térség állapotát, helyzetét. Az utóbbi évtizedek (talán évszázadok) idézték elő fokozatos lemaradását, a hátrány növekedését a megye más területeivel szemben. E helyzetben viszont előny, hogy ide még nem ért el az igazi szennyezettség, a tájrombolás, a rohanó, zajos életforma. Aki szeretné hallani a "csendet", megtalálni a nyugalmat, elfelejteni - legalábbis egy időre - a stressz és a rohanás idegfeszültségei az keresse a Cserehát nyújtotta lehetőségeket. A kilencvenes évek elején Csipkerózsika álmát alvó térség most kezd ébredezni. Az utolsó 6-10 évben valósult meg a Cserehát településein a vezetékes vízhálózat, digitális telefonrendszer, túraútvonal-hálózat, a turistatérkép, a vendégvárás-fogadás csírái, első hajtásai. Az ellátás, a szolgáltatás még nem mindenütt megfelelő, de ezt kompenzálja a "hallható csend", a nyugalom, a hagyományos vendégszeretet. Hívunk, várunk minden természetszerető, jó szándékú embert, aki az ismeretlent szeretné felfedezni.'

- Dr. G. Fekete Éva így ír az "ismeretlenről":
'A Cserehátnak említésre méltó a régmúltja és - optimisták szerint - a jövője. A térség geopolitikai fekvése, belső adottságai és azok külső megítélése nem kedveztek és nem kedveznek a modern kor gazdasági fejlődésének. Nincsenek országosan kiemelkedő ásványkincsek, a természeti adottságok nem felelnek meg a nagyüzemi intenzív szántóföldi mezőgazdálkodás követelményeinek. A trianoni országhatár elválasztotta a hagyományos gazdasági és kulturális centrumaitól - Kassa elszakításával ez a térség magára maradt. (megj.) - alacsony a közszolgáltatások kiépítésének hatékonysága. Cserehát aprófalvaiban az elnéptelenedés mára tragikus méreteket öltött. A sokak által megváltoztathatatlannak tartott leépülésbe belenyugodni nem tudó emberek kezdeményezésére, 1989-ben megalakult a Csereháti Településszövetség egy új, a modernizáció utáni jövőre való felkészülést tűzte ki célul. A térség fejlesztésére irányuló legújabb törekvések azon meggyőződésen alapulnak, hogy a természeti értékeket egyre inkább megbecsülő, a globalizáció mellett a regionális értékeket, a kicsiben rejlő szépséget is elismerő, az emberi léptékhez, és kapcsolatokhoz visszatérő világban egy ilyen térségnek, mint a Cserehát, van jövője.'

Azt hiszem van mit tennünk nekünk turistáknak is, hiszen mi mozdíthatja meg igazán a táj világát ? Igen a túra, a falusi túrizmus, ha úgy tetszik az idegenforgalom. Hiszen e térség rendelkezik jelölt gyalogutakban, bővelkedik kerékpáros utakban, vízi túrázási lehetőségben. A kulturális kikapcsolódást biztosítja a környék tájházai és számtalan műemléke. "Aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli"- szól a mondás, és ez most igazán találó. A mi magyar hazánkhoz, kultúránkhoz a Cserehát is hozzátartozik, ha még oly mostohán bánt is a történelem vele. Az elszakított országrész miatt megszűnt Kassa vonzáskörzetének lenni, és a mai napig a Trianoni görcsben lévő terület nem tud magára találni. De vannak talán már biztató jelek hiszen Kassa szerepét Edelény esetleg Encs tudja átvenni. Segítsük e tájat azzal, hogy elmegyünk turistaként, büszkén körbejárjuk a vidéket, vigyük el a táj egyszerű embereinek hírét, és legyünk mi is a "Cserehát turistái" Ennek tükrében most már talán mindenki előtt világossá vált, hogy mire is vállalkozott az MVSC túraszakosztálya. Egy ismeretlen tájegység bemutatására, a túraközösség előtt.

Tudnivalók

Cserehát turistakalauz borítólapja
 • A túrát bárki teljesítheti. A túra megszervezése a résztvevők feladata.
 • A túra bármely irányból elkezdhető, több szakaszban és tetszőleges idő alatt teljesíthető.
 • A településeket a Cserehát turistája körtúra piros jelzése fogja össze. Sportszerű ennek végigjárása de a teljesítésnek nem feltétele.
 • A terület folyamatosan turisztikailag fejlesztés alatt áll, ezért a kritikus, illetve segítő szándékú észrevételeiket köszönettel vesszük!
 • A Cserehát gyönyörű tájegysége hazánknak, ennek ellenére egyre inkább hátrányos helyzetűek az ott élő emberek, a falvak elnéptelenednek, ill. a lakosság száma nagyon rossz irányba változik. Az elmaradottságra jellemző, hogy a Belső-Cserehát területén alig található gazdasági társaság, vállalkozás. A termőföld termőképessége is igen alacsony. A Trianoni országhatár elválasztotta hagyományos gazdasági és kulturális centrumaitól. A túra 18, turisztikailag kevésbé ismert településen halad át. Viselkedésünkkel biztosítsuk a turistaság jó hírét! A települések gyéren lakottak, a lakosok túrázókat idegeneknek tekinthetik, mindig körültekintően illendőek legyünk a helyiekkel.
 • A túrához javasoljuk a Cserehát turistatérképét használni. Beszerezhető a könyvesboltokban, Abaújszolnokon a kulcsos-házban, Gagyvendégiben, a Csereháti Településfejlesztési Szövetségnél.
 • A leágazásokat úgy választottuk meg, hogy minél könnyebben és látványos úton lehessen megközelíteni a körtúra útvonalat. A túra által nem érintett falvakat is javasoljuk felkeresni.
 • Vonattal csak a Cserehát peremvidéke érhető el. A terület döntő többsége autóbusszal megközelíthető. Ha a Belső-Cserehát tájait keressük fel, alaposan tervezzük meg az utazást, mert egy-egy lekésett buszjárat sok időt elvehet a túrára szánt időnkből.'Ha lemaradtunk egy autóbuszról, itt bizony nincs esély az autóstoppra, mivel - különösen este - szinte semmi forgalom nincs. A bajt tetézi, hogy szálláslehetőség is igen korlátozott, élelmiszer beszerzése pedig sok kis faluban szinte lehetetlen, hacsak a helyi lakosoktól nem tudunk valamit vásárolni.'
 • Kocsival valamennyi településre el lehet jutni, de az utak keskenyek, gyenge építésűek, sok helyen nagyon elhanyagoltak. Télen a bajba jutott autós akár fél napig is várakozhat míg megfelelő segítséget kap. Télen tehát indulás előtt tájékozódjunk az Utinformnál az utak állagáról. A Belső-Cserehát területén kicsi az esélyünk, hogy megfelelő színvonalú autószerelő műhelyt találjunk. Tankolni is a fő közlekedési utakon érdemes, ha nem akarjuk tolni a kocsit.
 • A falvak egy részében van csak orvos és gyógyszertár. az Északi-Csereháton 30-40 km-t is megtehetünk, hogy nincs gyógyszertár, sem orvos egyetlen faluban sem.

Biztonsági tanácsok

 • A jelzések és utak rossz állapota miatt, felhívom mindenki figyelmét, hogy a "Cserehát turistája" mozgalom teljesítésébe csak azok vágjanak bele, akik kellő elszántságot éreznek magukban és legalább egy jó GPS-sel is fel vannak vértezve!
 • Mobiltelefon használatánál figyelembe kell venni, hogy sok helyen nincs térerő.
 • Hosszabb túra elkezdésekor fontos tudni, hogy a környékbeli településeken az élelmiszerboltok nyitvatartása korlátozott vagy szünetel.
 • A túra elhagyatott nagyon szegény helyeken is áthaladhat. Számunkra zavaróan ható lakókörülmények között és egyszerű életfelfogásban élő emberekkel is találkozhatunk.

Nyomtat Igazoló füzet nyomtatás

A füzet a könnyebb tárolás, kezelhetőség érdekében kis alakú, A6-os formátumú. A letöltött füzet korlátlan számban másolható, sokszorosítható.

A letöltött állomány négy oldalból áll, amit két lapra szeretnénk nyomtatni. Nyomtasd ki tehát kétoldalas módon a fenti pdf kitejesztésű állományt a következőképpen.

 • Első lépés: 2 darab A4-es lapot tegyél a nyomtatóba.
 • Második lépés: Nyomtasd ki az [1.] és a [2.] lapot.
 • Harmadik lépés: Újra tedd be a nyomtatóba ezt a két lapot hátával felfelé. E két lap hátoldalára nyomtasd a [3.] és a [4.] lapot. Az összetartozó párok tehát: [1-3], [2-4].
 • Negyedik lépés: Ezután vágd ketté az A4-es oldalakat a jelzés mentén. Tedd egybe a lapokat és középen tűzd össze a jelzésnél.