Facebook csoport

MVSC Természetjáró Szakosztály

hivatalos honlap

Az MVSC Természetjáró Szakosztály történelme évszámokban

A Miskolci VSC Turista Szakosztálya 1920 tavaszán alakult, amikor április 11.én egész napos bükki kirándulást szerveztek. A kezdeti lelkesedés azonban rövid ideig tartott mert a korabeli években megjelent újságok és turizmus eseményeit rendezőkiadványok egy ideig nem is említik a szakosztályt.

Feltételezések szerint ebben az időben a Bükki Egylet tagjai lettek. Tagjaik között a Szent István Túravándorlás elnevezésű rendezvényen többen részt vettek 1938-ban. A Bükk a turistaforrások meglátogatása, a turistautak jó állapotának megőrzése jelentette a legfőbb teendőjüket.

A negyvenes évek elején egynapos túrákon járták be a Bükk a Mátra vagy a Radnai havasok a Király hegység tájait.
A második világháborút követően a túrák kezdeményezésében Horváth István, Volni József, Kühne Judit, Józsa Emma és mások vállaltak elsődleges szerepet. A vasutas Klub szakosztályai között szerepeltetik a természetjárókat is, miután az 1938 óta eltelt egy évtizednyi idő alatt nem tartoztak a sportkörhöz.

Az egyesület 1944 őszén vette át a Miskolci Bükk Egylet menedékházát és a Dayka Gábor utcai Turista Otthont. A menedékházban később igen sok vasutas természetkedvelő lelt szállásra és olykor otthonra. A gondnokok közül Kriston Sándor, Muhoray Tibor és Rákóczi Ferenc nevét jegyezték a korabeli írott történeti forrásokban. Létszámuk az ötvenes évek elejére elkérte, és hamarosan meg is haladta a 250 főt.

1946-tól a Turista Szakosztály már hivatalosan is az MVSC-hez tartozik (1938-tól 1944-ig nem volt a Sportköré, de ide tartozik.) 1948-tól az MVSC akkori gazdája a Miskolci MÁV Műhely lett. 1950-es évek elejére a vasutas természetjárók létszáma 200 fő körül mozgott.

1952-ben kialakított Országos Lokomotív Sportegyesületi rendszerben jelentős szerepet kaptak a magyar vasutas természetjárók is. Az első Országos Lokomotív Sporttalálkozónak éppen megyénk ,Bánkút adott otthont. A novemberi találkozón határozatokat állítottak ki a szervezéssel, a terepversenyekkel, a minősítésekkel és más fontos tevékenységekkel kapcsolatban. 1952.november 7. Az I. Országos Lokomotív Természetjáró Találkozót megrendezése Bánkúton. (Bánkúti Határozatok)

A következő évi adatok a Bánkúti Határozat jótékony hatásáról is tanúskodnak. A miskolci vasutas turisták háromszáznál több túrát teljesítettek, közel 1800 főt regisztráltak a részvételi adatoknál. Jó helyezést szerzett a klub tagja Jakub Ferenc, de további tagjai közül az első 50 között 14 miskolcit rangsoroltak. Jelentős munkát végeztek a technikai feladatok az útjelzések kialakítási munkái során. A szakosztály tagjainak többsége ekkortájt a Járműjavító fizikai és szellemi dolgozói közül kerültek ki. Számos terepversenyen indultak, 1949ben az első ilyen bajnokságon a miskolciak is ott voltak és értékes, tizedik, tizenegyedik helyezést értek el a Miskolci Lokomotív csapatai. A 23 induló csapat közül 8 vidéki (diósgyőri, miskolci, egri, pécsi, győri, felsőgalyai és soproni) is helyet kapott.

1952-ben megalakul a Lokomotív Sport Egyesület, mint a magyar vasutas sportmozgalom országos szerve. A Lokomotív Sport Egyesület keretében működött az MVSC Természetjáró Szakosztálya. 1953-ban rendezték a II. Országos Vasutas Természetjáró Találkozót, Dobogókőn. Összesített túraadatai szerint a Miskolci Lokomotív a 12 szakosztály közül az első 321 túrával, 177 fős létszámmal, átlagosan 20,7 km és 567 m átlagos napi szinttel. Az egyéni pontversenyben Jakub Ferenc a második lett, és 14 tag az első 50 között végzett. A szakosztály tagjai a B.A.Z. megyei Természetjáró Szövetség munkájában mindig aktívan részt vettek (Peske István elnök, Jakub Ferenc I.o. versenybíró és versenyfelelős, Valkányi Jenő titkár).

1953-ban, az újabb vasutas természetjáró találkozón országos vasutas túramozgalommá alakították,a barangolás a kék úton elnevezésű túramozgalmat. Egy évvel később a sí túrázás jelentett újdonságot és igen sok Kupaversenyen vettek részt. A harmadik Lokomotív Találkozón 12 miskolci kapott Kéktúra jelvényt, 1954-ben. Csarnai Béla szakosztályvezető feljegyzéseiből tudjuk, hogy tevékenységük során a régi hagyományok ápolását tekintették mindenek előtt.

1954. Ki kell emelni a versenyzői tevékenységet, ami a természetjáró mozgalmat ez időben minőségi versenysporttá emelte. Elsősorban a vasutas, illetve egyéb országos, vagy kupaversenyeken indultak versenyzőink (Jakub F., Kovács L., Horváth M., Fekete M., Zsellér Gy., Papp Gy., Edelényi Cs. stb.)

1954-ben a II. Lokomotív Találkozón 12 fő kapta meg a kéktúra jelvényt: Bakk L., Baán A., Bélei I., Horváth M.,Jakub F., Jakub F.né, Nemes B., Peske I., Tóth S., Szaniszló Gy., Szántó L. 195-5től kezdték meg az útjelzések festését a szövetség irányításával Kovács Géza és Galambossy Gyula, majd 1957től dr.Kletz Andor, Halas György, Kovács Géza, Galambossy Gyula, Hegedűs Béla, Demjén Károly és Fánya József. Az 1960as évektől az útjelzések festésében részt vettek mint ifi csapat: Pásztor István és neje, Karczag Tibor és neje, Dóczé Iván és neje, Fucker Gizella.

1955.IV.19én a Vasutas, Postás, valamint a Közlekedési és Szállítási Dolgozók Sportegyesületeit összevonták, és megszületett az egyesített Törekvés Sportegyesület.

1955.augusztus 20. A IV. Vasutas Természetjáró Találkozó a Köpüsforrásnál. (A forrás építményének kivitelezését Galambossy Gyula vezetésével végezte a kis csapat, Szaniszló Gy.,Tóth S.,Molnár B.,Szabó J.,Szabó L.,Molnár Gy. A későbbi felújításban részt vett Fánya J. és Griscsik J.) E találkozón hoztak határozatot a Törekvés Turista jelvény készítésére, és ezt szimbolizálja a Köpüs forrás ajtaja, amit a MÁV járműjavítóban készítettek.

1957 február. A Törekvés SE. megszűnt, a vasutas természetjáró sportot a régi területi klubok vitték tovább. Szakosztályunk ekkor lett újra a Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztálya. Az ötvenes években Sárospatakon, a VII. találkozón, 1958. novemberében Miskolcon gyűltek egybe a Vasutas Természetjárók. Több mint 400 résztvevő látogatott el a rendezvényre, 22 szakosztályt képviselve. A miskolci vasutas kultúrotthonban jó hangulatú összejövetel után a bükki túrát teljesítették. Az értekezlet elsősorban a megalakítandó Vasutas Természetjáró egyesület létrehozásában szerzett érdemeket. Pálházán 1961ben Szántó László (MVSC) vállalta a táborvezetői tisztet, a műsorban a hollóházi kerámiagyár környéki gyalogtúrák, ügyességi és tájékozódási verseny kapott helyet és a tábornak vizet adó forrást Lokomotív forrásnak nevezték el.

1960. A II. Nemzetközi Természetjáró Találkozón, melyet az MTSZ a balatonfüredi Siskeforrásnál rendezett, a vasutas altábor egyben a IX. Vasutas természetjáró Találkozót is megrendezte. A miskolci szakosztály 40 fővel képviseltette magát. Több lelkes kék túrázó is itt vehette át ünnepélyes keretek között a Kéktúra jelvényt dr.Dajbukát., Fekete K., Horváth M., Pásztor I., Tóth S., Wardener A.,)

1960.január 1. Megkezdte működését a Vasutas Természetjárók Önálló Egyesülete, a Lokomotív Természetbarát Egyesület.1962.XII.21ig szakosztályunk neve: Lokomotív Természetbarát Egyesület Miskolci Szakosztálya. Jelvénye a régi "Törekvés " jelvény lett Lokomotív felírással.

1961. A X. Vasutas Természetjáró Találkozót Kőkapu mellett, a Sátoroshegyekben lévő Kemencepatak völgyében szervezték meg. 1962. Szakosztályunk a jubileumi találkozó emlékére a tábornak vizet adó forrást "LOKOMOTÍVforrás" néven befoglalta. 1963. Az országos tájékozódási bajnokságon III. helyezést ért el Duró Éva, Tóth Éva, Iván Vilma. Az OB női egyéni versenyében Iván Vilma IV. helyezést ért el.

1965. A XIV. Vasutas Természetjáró Találkozó a Budai hegyekben került megrendezésre. A Virágosnyeregben tréfás vetélkedőn a "legerősebb vasutas szakosztály" címet szakosztályunk nyerte Turi István jóvoltából.

Legközelebb 1981-ben, miskolci kollégiumban leltek szállásra a találkozó résztvevői. A miskolci városnézés, fakultatív túrák, utazás a lillafüredi kisvasúton, korábbi találkozásokról szóló megbeszélések, az Ómassai Őskohó megtekintése, tábortűz mindmind közösségteremtő rendezvénynek bizonyultak. A tapolcai fürdőzés, Csanyikvölgyi kirándulások színesítették a négynapos rendezvényt. 1986. Az ENCIÁN Kupa megyei túraverseny megrendezése.

1987. Az országos Vasutas Találkozó megrendezése Bodrogolasziban. 1988. A Vasutas Kupa természetjáró túraverseny lebonyolítása Bánkúton. A kerékpáros szakág beindítása. A szakosztály nevéhez fűződik a Borsod megye kerékpáros turistája mozgalom beindítása.

1989. A 30 éves Köpüsforrás emlékére országos vasutas és megyei tábor Szentléleken," Mozdul a megye" kerékpáros túrák.

1991. A szentlélekiforrás újjáépítése a helyszínen megtalált eredeti kövek felhasználásával, valamint a Köpüsforrásnál esőbeálló, pihenőhely és szalonnasütő létesítése A munkát irányította és végezte Kiszela Miklós, Kiszela Béla, Dobozy László a tagság tevékeny közreműködésével.) 1991. Az abaújszolnoki kulcsosház megnyitása, amely az abújszolnoki Önkormányzat és az MVSC közös üzemeltetésben működik.

1991-1997. között évente megrendeztük a BÜKK 50 kerékpáros teljesítménytúrát. 1991-2002 között kulcsosházat üzemeltettünk a Csereháton, Abaújszolnokon, és népszerűsítése érdekében 19912001 között évente rendeztük meg a Cserehát teljesítménytúrákat.

1992-től Cserehát Turistája címmel 105 kmes túramozgalmat indítottunk be, melyhez előzőleg el kellett készíteni az útvonalon az útjelzéseket. Annak ellenére, hogy az utazási és szállásköltségek emelkedése miatt, valamint a ritka buszjáratok miatt a Cserehát az ország nehezen megközelíthető vidékei között van, a mai napig vannak teljesítők. 1996. Megyei szakosztályi pontverseny első helyezés.

1996. B.A.Z. megye turistája 1. hely: Pásztor Istvánné 2. hely: Váradi Zsófia 5. hely: Szín Magdolna dr., Nemhivatalos Országos Csapatbajnokság V. hely.

1997. Megyei Szakosztályi pontverseny első helyezés, B.A.Z. megye turistája 1. hely : Váradi Zsófia 1998ban Sárospatak a 45. Természetjáró Találkozója volt a a vasutas természetjáróknak. Zempléni buszos utazások, látnivalók, kistúrák szervezésében, lebonyolításában, szellemi vetélkedő rendezésében vállaltak aktívfeladatokat a Miskolci Vörösmarty Művelődési Ház turistái. Legutóbb pedig 2001. május végén négy napig Bükkszentkeresztre várták a miskolci szervezők a vasutas túrázókat. Rövid, közepes, és hosszú túrákon tették próbára képességeiket a sporttársak. 230 turista 25 sátorban és több, 12 személyes házban helyezkedtek el. Innen kiindulva sokan a környékbeli múzeumok, templomok, mészégetők megtekintésének gazdag élményével ismerkedtek.

2001-ben A Bükk szirtjei elnevezéssel új túramozgalmat indítottunk el, a Bükk szép kilátást nyújtó pontjaira csábítva a túrázókat. Népszerűségét jelzi, hogy több teljesítője is volt. A 60as években 200 fő körüli létszámunkra még jellemző volt a vasutas dolgozók többsége, az évek során – és a gazdasági változásoknak „köszönhetően” – ez megváltozott, jelenleg 1 fő aktív vasutas van szakosztályunkban. Fokozatosan létszámunk is megkopott. A régi tagok megöregedtek, lassan elmaradoztak, a vasúti kedvezmények miatt később hozzánk csatlakozók is elmaradtak a kedvezmény megszűntével, a fiatalok új egyesületet alakítottak. Évek óta 4550 fő körül alakul létszámunk. Kevés létszámunk ellenére a tagság nagyobb része aktívan vesz részt a túrákon, ennek köszönhetően érdemeltük ki 7 éven keresztül a Megyei Természetjáró Szövetség egyesületek részére kiírt pontversenyének vándorserlegét, és sokan szereztek természetjáró minősítést, eljutva a kiváló fokozatig is. Pásztor Istvánné idén 10. alkalommal érdemelte ki ezt a címet. Többnyire nyugdíjas korú tagságunk az elmúlt évben és az idén fiatalabbak hozzánk csatlakozásával megifjodott. Heti rendszerességgel, előre meghatározott éves túraterv szerint túrázunk, túratervünkben egyaránt megtalálhatóak a rövidebb-hosszabb bükki túrák, tájékozódási versenyek, a Megyei Természetjáró Szövetség és a Vasutas Természetjárók Szövetsége rendezvényei, szakosztályi szervezésű, az ország más tájait felkereső túrák, teljesítménytúrák, és olykor külföldi túrák is. Igyekszünk megismerni – és az újonnan belépettekkel is megismertetni a Bükk, a Zemplén, az Aggteleki hegység, megyénk és az északi határ túloldalán gyalogosan elérhető szép tájak nevezetességeit. A kiírt túrák mellett több-kevesebb létszámú egyéni kezdeményezésű túráink is vannak.

Emellett részt vállalunk a Megyei Természetjáró Szövetség útjelzés felújítási munkáiból is, ezért tudjuk tisztelni az elődöket, az útjelző, forrásfoglaló, kilátó és pihenőhely építő egykori természetjárókat, és túráinkon rendre megemlékezünk róluk, annak ellenére, hogy személyesen már senki sem ismerhette őket. Évente rendbe hozzuk pl. a Lajos-forrást, megemlékezünk a Kühne testvérekről, Czékus Miklósról, és a miskolci természetjárás többi nagy öregjéről. Túráinkat jó hangulat jellemzi, együtt tudunk örülni a Természet, és épített környezetünk szépségeinek, jól érezzük magunkat együtt. Felvetődött annak gondolata is, hogy a jövő érdekében önálló egyesületet alakítunk.